Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Ursus Titán

Založen: 22. 04. 2004 Příspěvky: 1560 Bydliště: Na tomto světě už nebydlí
|
Zaslal: po květen 23, 2005 8:53 pm Předmět: |
|
|
Dlouholetá (doslova) zkušenost. Rozhodně bych nikdy nepořídil nové AOC. Věř mi, že když víš, kde kupovat, tak se investice do repasu vyplatí. Chce to umět si vybrat, nechat si ho pořádně otestovat. Navíc kupuji monitory v obchodě, kde mají na repasy rok záruku! Doma mám Belineu, Samsung a Eizo a obraz je o mnoho lepší než monitory mých známých, kteří do nových levných šmejdů investovali 2x tolik. Je to věčná otázka, jestli repas nebo ne. Četl jsem fóra hlavně na PC tuninigu a mohu říci, že polovina lidí je pro a polivna je proti. Pokud máš na to koupit si nové Eizo, pak do něj běž. Pokud máš peníze na nové AOC, investuj je do repasovaného Eiza. Když si spočítáš dobu, kterou výrobce udává jako "dobu 100% výdrže" (nevím, jak se tomu říká přesně), tak se vyplatí opravdu repas s polovinou své původní doby než nový levný monitor.
Jinak Dixi, máš pravdu. Tyhle hádky se vedou snad od počátku (začlo to asi u dilema Mac vs. Win).
Pokud mohu říci ze své praxe, pak nejhorší (cena/výkon) jsou Celerony. Pentia jsou podle mého poněkud předražené. Cokoliv od Atholu, co se dá dobře taktovat, je podle mého nejlepší volba (s tím, že se musí sehnat kvalitní chlazení).
Stejně tak u hádky GeForce vs. Radeon. Jde o to, jakou cenovou hladinu si zvolíš. V low-endech kraluje podle mého Radeon, ale ve střední třídě ho poráží GeForce 6600. Jak v TOP cenové třídě nevím, tu nesleduji, protože je mimo mé finanční možnosti. Navíc teď tam může udělat paseku docela slušně ta nová sběrnice PCI-E. Ta GeForce 6600 je jasnou volbou, protože zvládá nejnovější funkce, které jsou zatím podporovány tuším jednou nebo dvěma hrami, ale v budoucnu jich bude podle všeho přibývat - takže investice do budoucna.
Vilgerie, jasně. Máš pravdu. Je otázkou, co to znamená "slušná mašina". Já si pod tím tady představil věc, kde rozjedeš Doom 3 nebo Half-life 2. Pokud nemáš potřebu spouštět takovéto hry, pak je tvůj odhad více než přesný. Nedávno jsem slyšel o sestavě v téhle cenové třídě - Duron 1GHz, GeForce 2, 256 MB RAM, ... bez monitoru za 6 tisíc a to bylo v nějakém obchodním řetězci, takže to bylo ještě předražné.
EDIT: Shadow, to, co jsem popsal je můj komp. Včetně toho repasu. Já tady mám Samsung, brácha Eizo a taťka má Belineu.
Pokud chcete dobrý bazar (na monitory i notebooky atd.), pak doporučuji tenhle: http://www.pcskonto.cz/?cls=default&pidu=1page
EDIT 2: (nechci psát nový post) Který levný nový monitor ti nabídne dneska tohle: 1024 x 768@105 _________________ Spoléhat na druhé je vždy ponižující, ale nemít nikoho, na něhož byste se mohli spolehnout, je ještě horší.
John Wyndham - Den trifidů |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ursus Titán

|
Zaslal: po květen 23, 2005 9:08 pm Předmět: |
|
|
3. EDIT už by byl moc...
Pokud chceš počítač hlavně na hry, čemuž by tebou vybraná sestava odpovídala, pak se obávám, že by bylo lepší se poohlédnout po konzoli. Jsem zarytý PCčkář, ale je pravdou, že v poslední době si nelze nevšimnout toho, že herní trh se stále více orientuje na konzole a na PC vycházejí buď multiplatformovky (s tím, že hlavní vývoj byl na konzoli) nebo konverze. Navíc čistě her pro PC je docela málo, ale her jen pro konzoli je dost. Jediným žánrem, který je PC věrný je adventura (téměř vyhynula) a RPG, ale i tento fakt se stává minulostí (navíc každé RPG na PC je vyváženo jiným na konzoli - viz Final Fantasy). _________________ Spoléhat na druhé je vždy ponižující, ale nemít nikoho, na něhož byste se mohli spolehnout, je ještě horší.
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nunýsek Headless
|
Zaslal: st květen 25, 2005 7:22 am Předmět: |
|
|
Ahoj Serpine,
jak tu už Ursus řekl, je důležitý si rozmyslet, jestli budeš PC využívat na hraní nebo ne, stejně jako na jaký hraní, pokud ano. Pokud chceš hrát hry jako Doom 3, HL2, Far Cry apod. vyplatí se koupě 6600GT, pokud ale ne, na většinu her ti bohatě vystačí 6600 non-GT verze (ušetříš něco okolo 2,5K).
Co se desky týče, stojí za zvážení, jestli využiješ všechny featury nabízený deskou (například FireWire apod), který cenu desky poměrně zvedaj. Samozřejmě stejnětak jestli využiješ SLI, protože pokud ne, byla by stejně dobrá volba Asus A8N-E, která nedisponuje jen těmahle dvěma věcma, jinak všechny důležitý vlastnosti jako A8N-SLI má a stojí o cca 1K míň.
Paměti bych volil klidně levnější, například
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=26502
záruka je doživotní stejně jako u Kingstonu, taky CL2.5 (CL2 se nevyplatí pro AMD 64 kupovat, protože AMD 64 nemá tak dobrou správu paměti aby CL2 zvládlo) a jsou o cca 2K levnější na 1GB.
Co se procesoru týče, v současnosti bych volil jádro Venice, ačkoliv je o něco dražší, v září bude cenově asi na úrovni Winchestra. Venice míň topí, obsahuje SSE3 instrukce (což je dneska sice více méne na nic, ale zase budeš mít dobrej pocit:) a investice do budoucna) a má vylepšený mouchy Winchestra.
Co se case týče, osobně bych volil Chieftec spolu se zdrojem (zatím nemám osobní zkušenosti), za stejnou cenu jako je u tvojí sestavy case + zdroj dostaneš bigtower s tichým zdrojem, dobře připravenej na přídavný chlazení a ještě ušetříš. Záleží jen na tom, jestli chceš, aby tvoje PC vypadalo hráčsky.
Teď co se disků týče. Osobně bych se, být tebou, rozhodl pro jiný disk, ani tak ne kvůli značce Seagate (měl jsem dva Seagaty a oba šli v poh+odě), jako spíš kvůli možnostem, který deska nabízí. Já bych volil zapojení dvou disků na stripe - dva disky se tváří jako jeden, půlka každýho byte se zapisuje na jeden, druhá půlka na druhej disk - z kapacity nic neztratíš, jedinou nevýhodou je, že pokud jeden disk odejde, všechny data sou v pytli. Je proto dobrý mít třeba malej disk v šuplíčku na kterej budeš dělat zálohy, pokud by ses bál. Výhodou tohohle řešení je nárust čtecí a zápisový rychlosti téměr na dvojnásobek, což se projeví rychlou prací s diskem, rychlým bootováním, spouštěním aplikací apod. Další věcí, kteoru bych u disků zvážil, je použití nových disků pro SATA II když už to ta deska podporuje, navíc současný disky SATA II už mají implementovanou NCQ technologii, která by zase znamenala nárust výkonu - sice možná jen pár procent, ale ceny jsou na pár stokorun skoro stejný jako u SATA disků první generace bez NCQ, takže proč ne.
Co se mechanik týče, TEAC už ztratil svoje místo špičkovýho výrobce, nejvíc teď jedou LG pokud vím. Takovej přehled v tom nemám, abych věděl, jestli tohle jsou dva dobrý modely TEACu, ale pro jistotu bych se podival na cdr.cz na nějaký recenze a podle toho vybíral.
Jak už tu někdo říkal, je taky dobrý si rozmyslet, jak moc chceš aby ti počítač řval. U 6600GTček bejvá zřídka tichej chladič, takže na to bych si taky dal pozor. Pokud bys chtěl vyměnit chladič na GK, dobře se na to hodí nový Zalman nebo ty chladiče GK do Arctic Cooling (recenze na ocguru.cz). Jak je na tom boxovaný chladič A64ky, nevím. Každopádně počítej s tím, že tady se opravdu tichý a výkonný chladič svojí cenou pohybuje lehce nad 1K.
No a co se případnýho monitoru týče, můžu stejně jako většina osazenstva urgovat za LCdčko od Eiza.
To je snad vše. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Serpin Kyklop

|
Zaslal: st květen 25, 2005 9:30 am Předmět: |
|
|
Whoaw - diky vam za info.
Ano chci pocitac na hry. Na hry, ktery jsou hodne narocny na grafiku. Proto ten vykon.
K vyberu znacek jako Seagate a Teac me vedlo to, ze vlastnim starsi modely a jsem s nima moc spokojenej. Ale nebaziruju na nich. Kdyz zjistim, ze je neco stejne dobre ci lepsi za podobny peniz - budu to chtit
Co se tyka hluku masiny - je mi to fuck, samozrejme ze tichy je prijemnejsi, ale kdyz je to unosny tak ten hukot preziju.
Ta sestava co jsem popsal je takovy muj "ideal" co by se mi libil. Ale budu se muset pokusit snizit cenu a nejradeji bych tak ucinil bez toho abych snizil vykon
Nunysku (i ostatni) *mrknul* - kdyz by si mel naladu a cas navrhni mi prosim sestavu - podobne jako jsem to udelal ja na zacatku - i s odkazama. Udelal bych si spis obrazek. _________________ Spravedlivý
(člen Spolku) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Shadow Orc
Založen: 08. 11. 2003 Příspěvky: 184 Bydliště: Chomutov, Brno
|
Zaslal: st květen 25, 2005 9:37 am Předmět: |
|
|
Nunýsek napsal: |
Co se mechanik týče, TEAC už ztratil svoje místo špičkovýho výrobce, nejvíc teď jedou LG pokud vím.
Pokud bys chtěl vyměnit chladič na GK, dobře se na to hodí nový Zalman nebo ty chladiče GK do Arctic Cooling (recenze na ocguru.cz). |
Souhlas s tím, že TEAC začíná ztrácet na jméně, ale stále je dost dobrý.Zalman uuáááá to bych si taky nechal dát do svého mazlika. Takový rady mu nedávej, nebo bude úúúplně zmatený a nakonec půjde udělat banku aby na to měl.  _________________ Shadow
stárnoucí vampír Spolku |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenka Hrubá Titán

Založen: 14. 02. 2004 Příspěvky: 1692 Bydliště: jedna rakev v brněnským sklepě
|
Zaslal: st květen 25, 2005 11:41 am Předmět: |
|
|
Já jen k těm LCD od Eiza, myslíte si, že se to vyplatí? Jsem pro LCD, ale Eizo je docela drahý oproti svým bráškům. Bavím se ted' o velikosti 19. _________________
Lenka Hrubá, vampírka, První dáma Spolku, Legenda
Žlutý andílek
- jsem Lenička, žlutá a maličká -
- mám nevlastní sestřičku, okrádá les, láká mladé jinochy a děsně zlobí, je to kleptomanka a trošku srmdí -
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ursus Titán

|
Zaslal: st květen 25, 2005 12:50 pm Předmět: |
|
|
Jestli monitor na hry, šel bych jedině do CRT.
Co se Teacu týče (hehe), tak to je způsobeno tím, že první DVD mechaniky teacu byl v podstatě NECy s jinou nálepkou.
Pokud to chceš na nove hry, pak dneska opravdu konzole!
XBox s příslušenstvím napojený na monitor a nemáš, co řešit. Jede na něm Doom 3 na 100% (viz recenze poslední doby) a koncem léta má vyjít Half-Life 2. Navíc herní společnosti se čím dál tím více orientují na konzolový trh (jejich áčkové tituly jsou zejména pro konzole - GTA, Jade Empire, Gran Turismo 4, Forza Motorsport, Resident Evily atd.).
Mohu-li mluvit za sebe, já do kompu už nevrazím ani korunu. Jdu do konzole. A to jsem člověk, který konzole vždy odsuzoval, ale co se dá dělat. Je to škoda, ale je to tak. Trh směřuje ke konzolím. _________________ Spoléhat na druhé je vždy ponižující, ale nemít nikoho, na něhož byste se mohli spolehnout, je ještě horší.
|
Návrat nahoru |
|
 |
Serpin Kyklop

|
Zaslal: st květen 25, 2005 12:51 pm Předmět: |
|
|
Kdyz uz LCD, tak se mi libi tohle http://www.lcdpanely.cz/detail.do?id=1000307
Prijde mi slusna cena, desing a odezva (kvuli filmum a hram)
ale vubec tomu nerozumim  _________________ Spravedlivý
(člen Spolku) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nosferatu Walking Carcass

Založen: 07. 07. 2004 Příspěvky: 866 Bydliště: The Wayfarer`s Inn, Izba č.1, Britain
|
Zaslal: st květen 25, 2005 12:53 pm Předmět: |
|
|
Konzola vzdy bude len konzola....teda este minimalne par rokov. PC je proste PC -> hry + aplikacie + multimedia...je sice pravda, ze napr. X-Box prehrava nrp. DVD,DivX a neviem kereho certa este,ale skusat robit s Wordom,Excelom a nebodaj s AutoCADom,no sorry, desna predstava Pokial nebudu mat konzole nejake seriouzne periferie,tak je to len game machine. _________________ Nosferatu - Plánovač Výprav, Thesist of Brujah clan
Nadanie ucit se je dar;
Schopnost ucit se je sikovnost;
Ochota ucit se je volba;
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vilgerius Strašidlo

|
Zaslal: st květen 25, 2005 12:56 pm Předmět: |
|
|
Nosferatu napsal: |
Konzola vzdy bude len konzola....teda este minimalne par rokov. PC je proste PC -> hry + aplikacie + multimedia...je sice pravda, ze napr. X-Box prehrava nrp. DVD,DivX a neviem kereho certa este,ale skusat robit s Wordom,Excelom a nebodaj s AutoCADom,no sorry, desna predstava Pokial nebudu mat konzole nejake seriouzne periferie,tak je to len game machine. |
Ano, ale treba me staci na praci pocitac za nekolik tisic, prictu konzoli za nekolik tisic a celkove me to vyslo mnohem levneji, nez PC, na kterem by se dalo poradne hrat
k tomu LCD - to ma podle me jedinou vyhodu - mene z nej boli oci, kdyz do toho cely den koukate (ale i to je docela individualni). Takze v praci, kde na to koukam nejakych 9 hodin v kuse mit LCD vyhovuje, ale doma, kde mam hry nebo fotky, tak nedam dopustit na CRT (nemluve o tom, ze 24" CRT vas vyjde na zlomek toho, co 17"LCD) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
|